Тағам әзірлеу - бұл өнердің бір түрі
Тағам даярлау әдісі неғұрлым оңай болса, дайын ас соғұрлым дәмді болады. Бұл тіркесті беларус халқының ұлттық тағамдарды сипаттау үшін қолдануға болады және қателеспейсіз. Славян тағамдарын кеңінен таныстыру мақсатында Шығыс Қазақстан Беларус мәдени орталығы ұлттық тағамдарының байқауын ұйымдастырды. Славян ұлттық тағамдарының басты ерекшелігі - тағам дайындауға қолданылатын өнімдердің көптігі. Сондықтан ұйымдастырушылар славян халықтарының тағамдары өте алуан түрлі екенін көрсетуге тырысты. Беларус мәдени орталығының мүшелері тамақ әзірлеу рецептері туралы ақпарат беріп қана қоймай, осы тағамдарға байланысты дәстүрлерді де ашып берді.
Борисович Галина, «Шығыс Қазақстан Беларус мәдени орталығының» жетекшісі:
- Біз өз тағамдарымыздың дәстүрлері мен әдет-ғұрыптарын көрсеткіміз келді, сондықтан дастарханда картоптан жасалған тағамдар басым болады. Таңқаларлық емес, бұл елде болмағандар, бірақ бұл туралы жаңа естігендер беларустар үшін картопты екінші нан деп те атайды. Бұл шындық!
Тағамдар байқауы концерттік және ойын-сауық бағдарламасымен жалғасты. Беларустар әсіресе «Гарни, Гарни Булбу пештен» әнімен «Гармония» триосының өнеріне тәеті болды. Қуанышпен және жылы қошеметпен концерт «Крыничка» вокалды ансамблі орындаған «Нан ды тұз» қорытынды әнімен аяқтап, осылайша жиналғандардың бәрінде керемет көңіл күй сыйлады.
Концерт аяқталғаннан кейін іс-шараның барлық қонақтары дастархан басына шақырылды. Барлығы ұсынылған тағамдардың рецептері толығырақ сипатталған парақшалармен танысты. Тағамдардың тәбет ашатын иісі- тіпті тамақтанып келген қонақтарды да бей-жай қалдыра алмады.
Дастархан сүйіктілері картоп драннигі, картоп пен саңырауқұлақ қосылған бәліштер болды.
[xfvalue_img]